lördag 27 februari 2010

Hemgjord pizza!

Vi fick en gräddsten i bröllopspresent förra året som nu står i ugnen för jämnan. På den bakar vi alltid våra pizzor numera, men man behöver verkligen inte ha en sån sten för att kunna göra goda pizzor hemma. Ni får här nere två olika varianter på pizzadeg (småpizzor och långpanna) och ett recept på tomatsås. Ni pimpar pizzan med det ni själva gillar. Själv vill jag gärna ha skinka, färska champinjoner, pressad färsk vitlök och ruccola på min.


Vi brukar göra den här degen till ca 6 pizzor:
  • 50 gram jäst (ett paket)
  • 0,5 dl olivollja
  • 2,5 dl ljummet vatten (37 grader)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • ca 8 dl vetemjöl (ta inte allt på en gång)
1. Smula ner jästen och lös upp den med lite vatten. Häll sedan i resten av vattnet, oljan, saltet och sockret.
2. Häll i merparten av mjölet, men inte allt. Det är bättre att göra en lite lösare deg så häll i lite i taget så märker du om du behöver mer el mindre mjöl.
3. Låt jäsa övertäckt en timme.
4. Dela pizzan i 4-6 delar (beroende på hur stora du vill göra dem) och kavla ut dem till ca 5 mm tunna pizzabottnar. De bitar som vilar lägger du en fuktig handduk på.
5. Bred på tomatsås och ost, sedan allt det du gillar och vill ha på.
6. Om du har gräddsten: grädda i 275 grader, 3-5 minuter
Om inte, grädda i 225-250 grader och öka tiden tills du ser att kanterna börjar bli fläckvis bruna.

Enkel tomatsås som du bara rör ihop:
  • 500 gram passerade tomater
  • 2 msk oregano
  • salt och vitpeppar


En annan variant är den här med torrjäst, som vi kallar Figgeholmspizzan eftersom vi blev serverade den hos våra vänner som bodde där. Den gör du i långpanna.
  • 3 dl vatten (ca 42 grader)
  • ½ påse torrjäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • ½ dl olivolja
  • mjöl
1. Häll vattnet och oljan i en skål.
2. Blanda torrjästen, saltet och sockret i ca 5 dl mjöl och häll sedan i det i vattnet. 
3. Rör ihop allt med sked. Om degen är jättelös, ta lite mer mjöl. Men den här varianten ska jäsa lite kladdig.
4. Låt jästa 1 timme och knåda den sen till en spänstig deg (tillsätt alltså mer mjöl efter jäsningen).
5. Baka ut så att det täcker en långpanna. Lägg på det du gillar och grädda sen i 200 grader, ca 20 min.

Enjoy!

Inga kommentarer: