tisdag 2 februari 2010

Canelloni fyllda med spenat och bacon. Med tomatsås.

Det här är alltså pastarör fyllda med bacon och spenat antingen i bechamelsås eller i ricottaoströra. (Vi brukar göra med ricotta men idag hade vi inte det hemma) Dessa gratineras i ung med en tomatsås i botten eller på. Det här är ingen snabb vardagsmat, men en av våra favvorätter här hemma. Idag gjorde vi den ändå, för att vi tyckte att vi hade tid. Annars är den bra helgmat. Den är inte svår att göra men innehåller lite väl många moment för att bara "svänga ihop". 


För 4-5 pers (obs att allt är cirkamått)

Fyllningen:
  • 1 paket canneloni (pastarör)
  • ca 300 g fryst bladspenat
  • 2 paket bacon
  • 1 lök
  • 1 liter mjölk
  • ca 1 dl mjöl
  • 100 g smör
  • 2 dl riven ost
  • salt, vitpeppar

1. Fräs bacon, finhackad lök och bladspenat i en stekpanna. Ta åt sidan.
2. Fräs ihop smör och mjöl i en kastrull. Häll på varm mjölk (värm den gärna först så bränner det inte så lätt) under omrörning. 
3. Låt småkoka, rör om och smält i osten. Smaka av med salt och peppar. Ta åt sidan.

Tomatsås (om du inte har en egen god variant):
  • 2-3 burkar krossade tomater (idag tog jag passerade tomater och tärnade ner lite färska tomater)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1-2 dl vatten
  • några nypor socker
  • någon tsk basilika, oregano (jag tog franska örter idag)
  • salt, peppar
  • ev lite chili
1. Hacka löken, fräs den och häll sedan i tomaterna. Koka upp.
2. Hacka vitlöken och häll i den tillsammans med socker och kryddor.
3. Låt koka 10-20 min och håll under tiden i lite vatten.
4. Smaka av och ha i mer kryddor/vitlök om det behövs.

Nu är alla ingredienser färdiga.

1. Häll lite tomatsås i botten på en form.
2. Fyll sedan rören. Har du en spritspåse underlättar det. Lägg rören bredvid varandra i formen på såsen. 
3. Häll sedan mer tomatsås över rören.  Riv på ost. 
4. Grädda i 20-30 min i ca 200 grader. (Kolla anvisningarna på canellonipaktet)


När man gör med ricottaostfyllning istället för med bechamel, kan man med fördel göra lite bechamelsås och hälla på rören. Dvs bara ha tomatsås underst. 

Ricottaostfyllning:
  • ca 5-600 g ricottaost
  • spenat enligt ovan
  • bacon enligt ovan
  • lök enligt ovan
  • salt, peppar

2 kommentarer:

Piia sa...

Det här ser gott ut .. måste definitivt provas. Tack för tipset!

Finnpajsaren sa...

Yes, try it!