Ca 20 stycken:
- 5 dl mjölk uppdelat på 3 dl+2 dl
- 50 gram jäst
- 2 dl creme fraiche
- 30 gram smör
- 3 msk ljus sirap
- 1 dl linfrö
- 1,5 dl havregryn
- 1 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- ca 10 dl vetemjöl
1. Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrö och havregryn. Lägg i smöret när det kokat klart och låt allt svalna.
2. Värm resten av mjölken, 2 dl mjölk 37°.
3. Smula jästen i en bunke och häll lite av mjölken över. Rör tills jästen löst sig och tillsätt resten. Häll sen i creme fraiche, salt, sirap, och gröt.
4. Blanda bakpulver i några deciliter mjöl och häll i det först. Häll sedan successivt i lite mjöl i taget tills det blir en mjuk smidig deg som släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
5. Kavla ut degen till en ca 1,5-2 cm tjock kaka. Ta ut runda kakor med mått. Ungefär 8 cm i diameter. Nagga med en gaffel och låt jäsa ytterligare ca 15 min.
6. Grädda i 225 grader, mitt i ugnen ca 12 min. (De är färdiga när man kan knacka lite i botten på dem och det låter ihåligt.)
6 kommentarer:
Tack för receptet! Jag bakade tekakorna idag .. mums .. vad gott!
Vassego! Ja de är kanongoda. Måste nog ladda frysen snart... :-)
ojojoj såååå gött...
Döpt dom till kaffekakor. Te e så tråkigt.
Smakade dem hos mamma häromdagen och de smakade gott. Hon hade skrivit av receptet från bloggen =)
Vad kul Ann-Sofie :-)
Jamen jag vill också ha, men jag har ju fan aldrig tid att baka!
Skicka en kommentar