tisdag 11 maj 2010

Tips på tillbehör till grillat!

Nu när det är dags att börja grilla igen på allvar kan det väl sitta fint med lite tips på tillbehör att ha till det grillade köttet? Jag brukar göra en liten plockbuffé när vi grillar. Senast hade vi detta på bordet:


Perfekt grillad oxfile... mums.
Enkel grönsalllad:
  • romansallat i stora bitar
  • parmesanost hyvlad i stora flagor
  • avocado
  • pinjenötter
  • lite olivolja
  • balsamicocreme
Lägg bara allt i en skål (romansalladen underst). Blanda inte. Ringla sist över balsamicon.

Enkel mandelpotatissallad:
  • mandelpotatis (kokt och avsvalnad)
  • rödlök (lite större hackad)
  • ruccola
  • marinerade kronärtskockor
  • olivolja
  • vitvinsvinäger
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • örtsalt
Skär potatis och kronärtskocka i bitar och blanda med lök och ruccola. Ringla över olivolja och vinäger, salt, peppar och örtsalt. Blanda runt och smaka av. Enkelt och grejt.

Sweetchili & nötsås:
  • turkisk yoghurt
  • sweetchilisås
  • hackade salta jordnötter
  • lite salt och peppar
Ta några dl yoghurt och blanda med ett par matskedar sweetchili (efter smak såklart). Hacka en näve salta jordnötter och blanda i. Ta ev lite salt och peppar i. Jag tycker det funkar utan också. Detta är en storfavorit hos oss och hos alla vi bjudit den på!

Tomatsallad:
  • (sol)mogna tomater
  • rödlök
  • rödvinsvinäger
  • olja
  • salt och svartpeppar
Skär tomaten och löken i skivor och varva i en skål. Ringla över vinäger och olja. Peppra och salta ordentligt.

Champinjoner med ost:
(på bild vanliga grillade champinjoner)
  • stora färska champinjoner
  • valfri smakrik hårdost eller dessertost
Ta bort foten på alla champinjoner och fyll håligheten med en stor bit ost. Doppa hatten i lite olja eller marinad och lägg på grillen så osten smälter. Ljuvligt gott!

Gott att ha till på tallriken är också marinerade vitlöksklyftor samt aioli.

Har du några grilltillbehörstips?

Inga kommentarer: