måndag 14 februari 2011

Frasiga ljusa limpor

Det här är inget bröd man går ner i vikt av direkt, men vitt bröd är faktiskt gott ibland. Det här är enkelt och billigt att baka också.


Till tre stora limpor:
  • 50 gram jäst
  • 9 dl ljummet vatten
  • 0,75-1 msk salt
  • 1,5 msk olja
  • ca 2 liter vetemjöl (vill man så häller man i lite vete-/havre-/kruskakli också)
1. Smula jästen i en bunke och häll på salt, olja och lite av vattnet. Rör ut och höll sedan i resten av vattnet.
2. Häll sedan ner mjöl, lite i taget och knåda tills degen är lagom fast. Hellre lite kladdig än för hård.
3. Baka ut till tre lika stora limpor. Lägg på en plåt och skåra med en vass kniv. 
4. Låt jäsa till dubbel storlek (jag låter dem jäsa 1 timme) och grädda sedan i 225 grader i 20-25 minuter.

1 kommentar:

Piia sa...

Vilka fina limpor. Du har rätt - vitt bröd smakar himmelskt gott ibland!