tisdag 26 januari 2010

Kikärtscurry med matvete

För många år sen åt jag under ett par år nästan helt vegetariskt. Sen träffade jag en man med barn och hamnade i korv- och köttbulleträsket. Jag äter dock fortfarande jättegärna vegetariskt. Det här receptet har jag fått av en min gamla kursare Anna, när vi läste beteendevetenskap i Linköping. Idag gjorde jag den lite barnvänlig med lite qourn i istället för två burkar kikärtor och inte lika het som jag skulle gjort den om jag åt själv. I originalreceptet är det ingen creme fraiche så det går jättebra att hoppa över det.


  • 1 burk kikärtor (väl sköljda)
  • 100-200 g quornbitar
  • 1 gul lök
  • ½ syrligt äpple
  • 1-2 msk curry
  • 1-2 tsk paprikapulver
  • 1 msk soja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • ca 1 dl creme fraiche
  • ½ stor paprika
  • 10 cm purjolök
  • lite chilipulver eller färsk chili
  • salt och peppar
  • ev lite vatten
Börja med att steka qournbitarna ett par minuter, ställ åt sidan. 
Hacka löken och äpplet och fräs dem med curry och paprika.
Ha i soja, tomatkross, tomatpuré, vitlök och lite salt och peppar. Koka 10-15 minuter. Ha sedan i creme fraichen och koka upp igen. Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs. 
Häll sedan i kikärtorna, paprikabitar och skivad purjolök. Låt bara koka upp.
Servera sedan med tex matvete. 

Inga kommentarer: