onsdag 24 februari 2010

Helt vanlig enkel kladdig god kladdkaka.

Det finns inte så mycket som slår en riktigt god kladdkaka. Med det här receptet blir den perfekt kladdig inuti men får en krispig yta.

  • 100 gram smält smör
  • 2 ägg (rumsvarma)
  • 2,5 dl strösocker (blir gott med rårörsocker också)
  • 1 ½ dl vetemjöl 
  • 4 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 krm bakpulver
1. Rör samman smält smör eller margarin, socker och ägg. (Det ska inte vispas som man gör med en sockerkaka.)
2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Sikta gärna ner kakaon så blir det inte klumpigt.


3. Häll ner (eller sikta ner) torrvarorna i smeten.
4. Häll smeten i en form med löstagbar kant. Du kan antingen smöra den, eller spänna ett bakplåtspapper i botten och sen klippa till.

Ja, såhär.

5. Grädda i 180 grader i cirka 15-20 minuter (beroende på ugn) tills kakan är genombakad i kanten men kladdig i mitten. 
6. Låt svalna och pudra sen över florsocker.

Det bästa är egentligen att kyla ner kakan snabbt så den inte står och eftergräddas i sin egen värme efteråt. Då behåller den sin kladdighet. Nu när det är så mycket snö ute kan man ju utnyttja det!


Inga kommentarer: