söndag 18 april 2010

Frasig och fluffig marängtårta.

Lite tårta till kaffet i eftermiddag? Den här marängtårtan blir superfluffig och frasig. Relativt enkel att göra så sätt igång.

Smet 1: 
  • 125 gram smör
  • 1 dl socker
  • 3 äggulor
  • 1½ dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl mjölk
Smet 2:
  • 3 äggvitor
  • 1,75 dl socker
Ev lite mandelspån till att toppa med.
Vispgrädde.
Jordgubbar eller annan frukt/bär.
Ev choklad att ringla över.

1. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna ett i taget.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna och häll ner i smörsmeten, varvat med mjölken. 
3. Smöra ett bakplåtspapper och bred ut smeten på det (i en större ugnsform). Det blir ett rätt så tunt lager.
4. Vispa äggvitorna hårt (så att du kan vända skålen utan att något rinner ut) och vänd sedan ner sockret försiktigt. Bred ut marängen på smet nummer ett. Vill du ha mandel på så ringla över det nu.
5. Grädda i mitten av ungen, 180 grader ca 20 minuter. Eller tills kakan fått fin färg.
6. Låt svalna och vispa grädden. Dela marängkakan i två delar och bred ut grädden på den ena av dem. Lägg sedan skivade eller mosade jordgubbar på. Lägg på den andra marängen och ringla ev över lite choklad.
Färdigt!

3 kommentarer:

Heleena ♥♥♥ sa...

Det här såg gott ut men det ska jag absolut INTE baka nu! Inget sött för min del, inte före helgen iallafall :)

Nu behöver jag lite tips, har morötter, potatis, paprika, färsk broccoli, zuccini, purjolök hmm tänkte man kunde göra något i ugnen med denna blandning? gillar ju rotfrukter i ugn men har aldrig tillagat det själv....vet liksom inget, värme och tid och så

har du några tips kanske??

Knasterfaster sa...

Hjälp nu blir jag rädd! Idag när jag kom kom in på chefens rum hade hon precis skrivit ut ett recept på fluffig marängtårta ifrån nätet! Hon kan väl inte ha hittat receptet här!?

Anonym sa...

Haha, "grädda i mitten av ungen"...
Hur går det till, rent praktiskt alltså? I övrigt låter det väldigt gott, och fin var den också... =)