- 4 dl blandade gryn (havregryn, rågflingor, dinkelflingor, boveteflingor... ta det du har eller känner för. Det går bra med bara havregryn om man bara har det.)
- 1 dl vetekli/kruskakli
- 50 gram smör
- 6 dl kokande vatten
- 50 g jäst
- 2 dl ljummet vatten
- ca 1 msk salt
- ½ dl sirap
- ca 1 liter mjöl (jag tog vetemjöl special men det funkar förstås med vanligt vetemjöl eller någon annan sort.)
1. Blanda gryn, vete/kruskakli och smör i en bunke. Häll på det kokande vattnet. Låt stå och svalna till ca 37 grader (tar en halvtimme kanske?).
2. Smula jästen i en annan bunke. Tillsätt 2 dl ljummet vatten och blanda så jästen löser sig.
3. Blanda i salt, sirap, grynblandningen och rör om.
4. Ha sedan i mjöl, lite i taget. Knåda till en smidig deg. Hellre lite kladdig än för hård.
5. Platta/kavla ut i en smörad form, ca 25 x 35 cm.
6. Låt jäsa 30 minuter.
7. Grädda 15-20 minuter i 225 grader. (Eller varmluft 200 grader)
8. Låt svalna på galler.
(9. Pensla med vatten blandat med honung. Behöver man inte göra men det blev gott.)
Mums!
6 kommentarer:
Jättegott bröd!Även efter infrysning.
/Anna.
Vad kul att du gillade det! Ja det är ett superrecept. :-)
Tack för ett grymt recept! Bakade det nu under kvällen och avnjöt rykande färsk med smör och ost. Toppengott!!! Kommer garanterat att bakas fler ggr här hemma :)
Nu ska jag sätta fart med det här brödet =) Blir nog en succe här hemma misstänker jag!
Jag undrar en sak: ska degen bara jäsa en gång??
Mvh Sofia
Sofia: Jag har bara jäst det en gång, men det är nog inga fel om det får jäsa lite till efter att man har bakat ut det. Lycka till!
Skicka en kommentar