onsdag 3 februari 2010

Saftigt bröd i långpanna.

I detta nu väldigt långdragna snöovädret kan man i alla fall vara inne och baka. Alltid något. Det här brödet som gräddas i långpanna är ju också väldigt lättbakat.


  • 4 dl blandade gryn (havregryn, rågflingor, dinkelflingor, boveteflingor... ta det du har eller känner för. Det går bra med bara havregryn om man bara har det.)
  • 1 dl vetekli/kruskakli
  • 50 gram smör
  • 6 dl kokande vatten
  • 50 g jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • ca 1 msk salt
  • ½ dl sirap
  • ca 1 liter mjöl (jag tog vetemjöl special men det funkar förstås med vanligt vetemjöl eller någon annan sort.)
1. Blanda gryn, vete/kruskakli och smör i en bunke. Häll på det kokande vattnet. Låt stå och svalna till ca 37 grader (tar en halvtimme kanske?).
2. Smula jästen i en annan bunke. Tillsätt 2 dl ljummet vatten och blanda så jästen löser sig.
3. Blanda i salt, sirap, grynblandningen och rör om. 
4. Ha sedan i mjöl, lite i taget. Knåda till en smidig deg. Hellre lite kladdig än för hård.
5. Platta/kavla ut i en smörad form, ca 25 x 35 cm.
6. Låt jäsa 30 minuter.
7. Grädda 15-20 minuter i 225 grader. (Eller varmluft 200 grader)
8. Låt svalna på galler.
(9. Pensla med vatten blandat med honung. Behöver man inte göra men det blev gott.)

Mums!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jättegott bröd!Även efter infrysning.

/Anna.

Finnpajsaren sa...

Vad kul att du gillade det! Ja det är ett superrecept. :-)

Mia sa...

Tack för ett grymt recept! Bakade det nu under kvällen och avnjöt rykande färsk med smör och ost. Toppengott!!! Kommer garanterat att bakas fler ggr här hemma :)

Madelene sa...

Nu ska jag sätta fart med det här brödet =) Blir nog en succe här hemma misstänker jag!

Anonym sa...

Jag undrar en sak: ska degen bara jäsa en gång??

Mvh Sofia

Finnpajsaren sa...

Sofia: Jag har bara jäst det en gång, men det är nog inga fel om det får jäsa lite till efter att man har bakat ut det. Lycka till!