Återigen en enkel maträtt som även barnen gillar. Eftersom den smakar Thailand är den ännu godare tycker vi som längtar tillbaka dit hela tiden. Ät den som soppa utan andra tillbehör eller som gryta med ris eller nudlar. Jag gjorde ganska mycket (för att få matlådor) så det här räcker säkert till 6 vuxna.
- en påse kycklingfiléer (900g?)
- 1 liter kokosmjölk (ibland tar jag hälften grädde)
- några teskedar röd currypasta (eller efter smak)
- vitlök efter smak (jag hade i tre klyftor)
- ½-1 gul lök
- nån tesked sambal oelek (efter smak såklart)
- salt
- svartpeppar
- gul och röd paprika
- minimajs (färsk är absolut godast)
- sugar snaps (ärtskidor)
- 1 rödlök
- ev lite kycklingbuljong
De ingredienserna räcker gott och väl, men det blir ännu godare även med dessa ingredienser: - någon matsked färsk riven ingefära
- någon tesked citrongräs
- färsk chili
- thaibasilika
1. Strimla kycklingen och bryn den lätt i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
2. Ta fram en gryta som du häller ner lite olja i. Lägg i den röda curryn och fräs den lite snabbt (det går att lägga ner den gula löken här också).
3 . Lägg i kycklingbitarna och häll på kokosmjölken och koka upp.
4. Pressa i vitlöken (jag brukar riva eller hacka den så får man med allt) och hackad gul lök.
5. Krydda med röd curry, sambal oelek, salt, peppar, ev buljong och de alternativa kryddorna,
6. Låt koka tills kycklingen är färdig (beror på hur stora bitar du gjort).
7. Smaka av och krydda mer om det behövs.
Jag brukar ta lite av soppan och lägga i en annan kastrull så att min dotter kan äta samma mat, men inte lika kryddstark.
8. När det smakar som du vill ha det lägg i grönsakerna och låt bara koka upp igen. De ska vara krispiga och inte saggiga och genomkokta.
9. Servera den som soppa som den är, eller med ris alternativt nudlar. Toppa med lite finhackad rödlök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar